We kunnen de verhalen bekendmaken die op 20 april 2023 voorgedragen worden tijdens onze 32e editie, in Mimik, Deventer. Schrijvers daarvan zijn: Anton Tsjechov, Louis Couperus, Multatuli, Theo Thijssen/Gerben Hellinga en Ann Petry.

Het verhaal Solo on the Drums van Ann Petry kozen we als eerste en dat bepaalde ook het thema: Theaterverhalen. De locatie van dat verhaal is namelijk een theaterzaal, waar Kid Jones als ster-drummer optreedt. Vertaler Lisette Graswinckel ontsluit deze vertelling voor ons in het Nederlands; er bestond nog geen vertaling van. Zij vertaalde recent twee romans van Petry.
Reprinted by the permission of Salky Literary Management as agent for the author. Copyright © 1945, 1947, 1958, 1963, 1965, 1967, 1971 by Ann Petry

Ann Petry
Tsjechov

Ook de keizer van het korte verhaal Anton Tsjechov kende de theaterwereld goed. Hij schreef er succesvolle stukken voor, die nog steeds opgevoerd worden. In zijn verhaal Het drama voert hij een gevestigde toneelschrijver op, die thuis wordt lastiggevallen door een middelmatige schrijfster van een drama in 5 bedrijven. Kom 20 april luisteren hoe dat afloopt.

Van de grote schrijver Louis Couperus laten we het bekende verhaal De Binocle horen, dat in de Opera van Dresden speelt. Couperus leefde van 1863 tot 1923 en werd bekend en geliefd om zijn ‘Haagse’ romans als Van oude menschen, de dingen die voorbij gaan maar ook Indische als Stille Kracht. Dit jaar staan we in Nederland stil bij zijn honderdste sterfjaar, een goede aanleiding een verhaal van hem te kiezen.

Louis Couperus
Portret van schrijver Multatuli  - César Mitkiewicz, Public domain, via Wikimedia Commons

En als vierde kozen we voor de beroemde theatrale rechtbankschets van de grote Multatuli in zijn Max Havelaar: ‘Barbertje moet hangen’, waarvan we onder meer zullen leren dat deze later bedachte titel niet spoort met de inhoud.

Ten slotte citeren de drie acteurs de laatste minuten uit het toneelstuk Kees de Jongen van Gerben Hellinga naar het boek van Theo Thijssen, uit 1970 – het toneelstuk; het boek dateert uit 1923.

En wie gaan die verhalen voorlezen? Dat lees je in dit bericht.

Maar vanzelfsprekend kun je jezelf al verzekeren van een plaats bij deze gloedvolle avond via de website van het theater: Mimik in Deventer.

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Deventer, Stichting Wesselings-Van Breemen en Stichting Erven Witteveen.

Logo Gemeente Deventer