Op woensdag 26 maart is onze 37e editie, met als thema Armoe troef. Je hoort dan literaire verhalen over sociale ongelijkheid, toegespitst op het leven in armoede. Daarvoor selecteerden we ook getuigenissen uit de werkelijkheid: de memoir van Marieke Groen Het verhaal van mijn schaarste, de waarachtige roman Monique ontsnapt van Édouard Louis en van Theo Thijssen diens verhaal Armenschool.

De cast die de zes verhalen tot leven gaat brengen, bestaat uit: Han RömerRandy Fokke en Thomas Höppener. Zij doen dat samen met de musici van het duo fusus.

Al overtuigd? Bestel je kaartje(s) bij Mimik. Meer weten? Lees verder onder de fotocollage…

De artiesten

Han Römer is acteur en regisseur. Hij speelde in een groot aantal tv-series, zoals Familie van der Ploeg. Enkele jaren geleden speelde hij in in de theaters bij De Verleiders en in de herneming van Festen door NUHR/De Ploeg. Han woont al een aantal jaren in Deventer en doet voor de tweede keer mee aan Uitgelezen Verhalen.

Randy Fokke is de laatste jaren vooral bekend geworden als filiaalmanager Ilse in de reclamespots van Albert Heijn. Ze studeerde in 2008 af aan de Amsterdamse Toneelschool en speelde in veel film-, tv- en toneelproducties, zoals Toren C, Dit is geen kerstfilm en De donkere kamer van Damokles.

 

Thomas Höppener studeerde in 2011 af aan de Amsterdamse Toneelschool. De afgelopen jaren was hij te zien in succesvolle theaterproducties als Showmeister (Oostpool) . In 2019 vertolkte Thomas een briljante rol in de film De Libi, geschreven door o.a. Jeroen Scholten van Aschat. Voor deze rol kreeg hij een Gouden Kalf in de categorie Beste Mannelijke Bijrol. In de Telefilm Project Herbert (NPO) had hij de titelrol, uitgezonden in februari jl. (foto: Zazie Stevens)

Muziekduo fusus: multi-instrumentalisten en producers Ruben Maathuis en Koen Vosmeijer hebben zich toegelegd op het samensmelten van hun roots in klassiek slagwerk en elektronische muziek. Met een imposante verzameling ontlede drumsets, melodisch slagwerk, synthesizers, effecten en samples bouwen ze een brug tussen artificiële en natuurlijke sounds. In 2019 won fusus de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland. Ruben en Koen zullen reageren op de voordrachten van de verhalen tijdens de voorstelling.

De schrijvers

Marieke Groen is schrijfster van romans en korte verhalen. Haar laatste roman is getiteld De andere meneer Klein (2016).  De memoir Het verhaal van mijn schaarste (2024) werd een groot succes bij de kritiek en het publiek. Recensent Rob van Essen over het boek: ‘De schaarste van binnenuit beschreven, zonder larmoyantie, persoonlijk en herkenbaar. Groen spaart zichzelf niet, maar maakt er literatuur van. Geweldig goed.’

Portret auteur Édouard Louis

De jonge schrijver en socioloog Édouard Louis (1992) werd geboren als Eddy Bellegueule. Hij schreef de bestsellers Weg met Eddy Bellegueule , Geschiedenis van geweld , Ze hebben mijn vader vermoord en Strijd en metamorfose van een vrouw . Zijn boeken worden in meerdere landen bewerkt tot zeer succesvolle toneelstukken en films. Op 26 maart hoor je de eerste tien bladzijden uit zijn nieuwste roman Monique ontsnapt. (foto © Jean Francois Robert/modds)

 

Theo Thijssen is de auteur van het onvergetelijke boek Kees de jongen (1923). Naast schrijver was hij onderwijzer, socialistisch politicus en esperantist. Je hoort tijdens de voorstelling het vergeten verhaal Armenschool dat hij lang voor zijn beroemde De gelukkige klas schreef, en hetzelfde thema heeft.

Multatuli brak door met zijn roman Max Havelaar (1860). Hij beschouwde het zelf meer als pamflet, waarmee hij maatschappelijke verandering beoogde. Uit dit werk hoor je de fabel De Japanse steenhouwer. 

Neel Doff werd bekend met haar semi-autobiografische personage Keetje Tippel. Zij schreef een groot aantal autobiografische literaire verhalen rond haar jeugd en latere leven in armoede in Amsterdam en Brussel.

Anton Tsjechov wordt wel ‘de keizer van het kortverhaal’ genoemd. Naast honderden verhalen, die hij vooral schreef om uit zijn armoedige omstandigheden te komen, is hij ook beroemd geworden door zijn voor die tijd moderne toneelstukken, die ook in de 21e eeuw nog gespeeld worden. Deze avond hoor je zijn schrijnende, maar ook komische vertelling Oesters.

Nu twijfel je niet meer en koopt een kaartje voor 26 maart. Standaardprijs € 19, kortingen voor jongeren en Mimik-vriend(inn)en zijn van toepassing.