De vier artiesten van 17 september: Hans Dagelet, Elvis Rot, Sara Bax en Rashif El Kaoui.

Op zaterdagavond 17 september vieren we onze 30e editie met de deelname van niemand minder dan acteur Hans Dagelet in theater Mimik, Deventer. Samen met de andere acteurs leest hij verhalen uit de wereldliteratuur voor waarin het bloed vloeit. Schrijvers van de vertellingen zijn: Tobias Wolff, Tommy Wierenga, Maggie O’Farrell, Isaak Babel, Rashif El Kaoui en Ester Naomi Perquin.

Acteur-auteur Rashif El Kaoui draagt een eigen verhaal voor en ook student-acteur Elvis Rot komt voorlezen. Conservatoriumstudent Sara Bax reageert met haar zang op de voordrachten.

Bestel je kaarten à € 18,50 inclusief pauzedrankje op de website van Mimik.

De artiesten

Hans Dagelet groeide op in Deventer en volgde de Arnhemse Toneelschool. Kort daarna werd hij al landelijk bekend door zijn prijswinnende titelrol het toneelstuk ‘Kees de jongen’, naar het boek van Theo Thijssen. Naast theater, film en tv is Hans ook musicus, schrijver en beeldend kunstenaar. Hij deed eerder mee aan Uitgelezen Verhalen, in 2015.

Rashif El Kaoui is acteur, rapper, podcastmaker en schrijver. In 2016 werd zijn proza bekroond met de El Hizjra Literatuurprijs – dé literaire prijs voor proza en poëzie van kleurrijk talent in Nederland en Vlaanderen. Hij was dit voorjaar te zien in de Uur van de Wolf-documentaire ‘Ik ben een bastaard’.

Elvis Rot studeert aan de ArtEZ Toneelschool in Arnhem en begint aan haar derde jaar. Ze zou in april al meedoen aan onze 29e editie, maar moest toen afzeggen. Elvis is een voorbeeld van de aanstormende talenten die we podiumervaring bieden.

Sara Bax studeert aan de Jazz&Pop-afdeling van het ArtEZ Conservatorium, met hoofdvak zang en minor trompet, ook een jong talent. Sinds 2020 vormt ze een duo met pianist Marius Holland, die haar ook in onze voorstelling begeleidt. Op 7 oktober 2022 verschijnt haar debuut-EP.

De samenstelling en presentatie van het programma is zoals altijd in handen van Pieter van Scherpenberg.

De auteurs

Tobias Wolff is een geliefd Amerikaans schrijver van korte verhalen en memoires. Je hoort in onze voorstelling zijn verhaal ‘Kogel door het hoofd’.

Maggie O’Farrell is een Noord-Ierse romanschrijver. Ze debuteerde in 2000 met Voorbij de liefde en won met Hamnet de Britse Women’s Prize for Fiction. Uit deze roman hoor je een hoofdstuk op 17 september.

Isaak Babel is Joods-Oekraïens schrijver uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Je krijgt een verhaal te horen dat hij schreef in zijn jeugdjaren in Odessa. Zijn bekendste werk is De Rode Ruiterij, een bundel verhalen voortkomend uit zijn periode bij de 1e Cavalerie van het Sovjet-leger in de Pools-Russische oorlog van 1920. Hij schreef over de brutale werkelijkheid van die oorlog en dat leverde hem vijanden op. In 1940 zou hij op bevel van Stalin worden geëxecuteerd.

Tommy Wieringa is een Nederlands schrijver, die doorbrak met de roman Joe Speedboot en schreef veel andere succesvolle romans. Je hoort deze avond een zeer kort verhaal uit zijn bundel Ga niet naar zee.

Ester Naomi Perquin is een Nederlands dichter en columnist. Van 2017 tot 2019 was zij Dichter des Vaderlands. Je kunt een column uit de Groene Amsterdammer van haar beluisteren deze avond.