De schrijfster Mensje van Keulen en de acteur Han Römer komen donderdag 16 september naar Deventer en op woensdag 13 oktober naar Enschede voor onze 27e editie, met als thema De loop der dingen: niet-levende objecten spelen een belangrijke rol in de vertellingen. Ze zijn geschreven door onder meer Maarten Biesheuvel, Vladimir Nabokov, Hanna Bervoets en uiteraard Mensje van Keulen.

Foto met Han Römer (links) en Mensje van Keulen (foto Annaleen Louwes)
Han Römer (links) en Mensje van Keulen (foto Mensje: Annaleen Louwes)

De cast

Mensje wordt rond haar voordracht ook geïnterviewd door Lyanne Ederveen, laatstejaars student-journalist van de Hogeschool Windesheim. Naast topacteur Römer treedt ook vierdejaars student-acteur van ArtEZ Toneelschool Roos Bottinga op in Deventer; in Enschede is dat haar klasgenoot Sam van Hulst. Ter afwisseling klinkt muziek van studenten van het ArtEZ Conservatorium: zangeres Elsa Steixner en pianist Julian Bazzanella.

Mensje van Keulen debuteerde in 1972 met de roman Bleekers Zomer dat tot de klassieken van de Nederlandse literatuur wordt gerekend. In datzelfde jaar verscheen haar eerste verhalenbundel Allemaal tranen – het genre waarin zij uitblinkt. In 2021 ontving zij de JMA Biesheuvelprijs voor haar jongste bundel Ik moet u echt iets zeggen. 

Han Römer is acteur en regisseur. Hij speelde in een groot aantal tv-series, zoals Citroentje met suiker en Familie van der Ploeg. Hij maakt onderdeel uit van het gezelschap ‘De Ploeg’ waarmee de succesvolle productie Festen dit theaterseizoen hernomen wordt. Han woont sinds vorig jaar in Deventer en doet voor het eerst mee aan Uitgelezen Verhalen.

Stimuleren jong talent

Omdat Stichting Uitgelezen Verhalen sterk hecht aan het stimuleren van jong talent worden dit theaterseizoen laatstejaars studenten van ArtEZ en Windesheim gevraagd een bijdrage te leveren aan onze unieke voorstellingen. Zij zijn tenslotte de toekomst, ook in de kunst en cultuur én in de media. De student-acteurs worden begeleid door actrice-dramadocent Kathenka Woudenberg en de student-journalist wordt gecoacht door Petra Possel. De studenten doen hierdoor extra ervaring op die bijdraagt aan hun ontwikkeling.

Samensteller en presentator: het vertrouwde gezicht van Pieter van Scherpenberg.

Kaarten kopen

De verhalen

  • Mensje van Keulen: De spiegel (uit: Het andere gezicht AtlasContact 2003)
  • JMA Biesheuvel: Brommer op zee (uit: In de bovenkooi Van Oorschot 1972)
  • Vladimir Nabokov: Het scheermes (uit: Verzamelde verhalen 1 Bezige Bij 1996, oorspronkelijk gepubliceerd in het Russisch in 1926, vertaald uit het Engels door Anneke Brassinga)
  • Hanna Bervoets: Klapstoel (uit: Een modern verlangen Pluim 2021)
  • Elsa Morante: De twee saffieren (uit: De verzamelde verhalen, vertaald door J. van der Haar, Meulenhoff 2003) NB: alleen te horen op 13 oktober.
  • Sophie Stadhouders: Poké bowl excl. toetje (uit: NRC Schrijfwedstrijd, gepubliceerd in NRC op 20 augustus 2021) NB: alleen te horen op 16 september.